Per què?
Una de les millors maneres de construir comunitat és a través de la participació en allò que ens és comú i el verb que millor ho defineix és sens dubte el verb compartir. Compartir espais, temps, plaers… I entre les coses que compartim que més ens fan créixer són les idees, els dubtes, les contradiccions, etc, en definitiva: el coneixement. Durant segles el monopoli del coneixement com a forma de control de la veritat l’han tingut les classes poderoses i l’accés a la lectura i a l’escriptura estava vetat al les classes populars.
Dit amb altres paraules, la majoria dels nostres avis i àvies no sabien llegir ni escriure, se’ls havia llevat el dret a la cultura i al coneixement, i no serà fins la segona meitat del segle XX, fruit de la lluita de moltes generacions que es guanya el dret a l'ensenyament universal.
Les nostres àvies, els nostres avis, sabien que allò que no podien llegir era llegit per d’altres, era interpretat per d’altres i sovint era imposat per altres. L’accés universal a la lectura, i per tant a la cultura i al coneixement, ha estat sens dubte una de les victòries més importants de la humanitat, malgrat que no és encara una realitat en tots els països dels món.
Compartir coneixement, per tant, és una acció transformadora, una acció alliberadora que no podem menystenir. Llegir va alliberar les generacions precedents, llegir ens ha de fer més lliures també a nosaltres.
La Biblioteca Comunitària de la Floresta és una iniciativa popular amb voluntat transformadora consistent en compartir els llibres que tenim a les cases. Tothom està cridat a participar-hi posant els llibres a l’abast del barri i tothom pot consultar les seves col·leccions i demanar en préstec els seus llibres.